Hard Cro 2016

Hard Cro je međunarodna biciklistička ultramaratonska utrka kroz Hrvatsku koja je održana 20.6.2016. Sudionici utrke trebaju od Prevlake, preko Savudrije i Svetog Martina doći do Iloka, te tako prijeći oko 1400 kilometara. Glavno pravilo utrke je da natjecatelj vozi bez bilo kakve pomoći (tzv. self-supported) sam birajući rutu i vrijeme za odmor, a sve to unutar vremenskog roka od 110 sati.

Primjer rute organizatora

Za utrku sam čuo prilično brzo nakon njenog raspisa, ali se nisam odma prijavio sve dok nisam sa sigurnošću mogao reći da idem. O ultramaratonima i utrkama takve vrste nisam imao nikakvog znanja, niti sam imao viziju na koji način voziti tako nešto. Na dan prijave najduža vožnja mi je bila 337 km i utvari glavni motiv za nastup na utrku mi je bilo pitanje da li ja to mogu!

Pripreme za utrku su počele još u 12. mjesecu putem bicikla, core vježbi i bazena tako da sam do utrke ulogirao oko 7000 km bicikla i oko 60 km plivanja i nebrojene sate vizualiziranja same utrke. Pripreme su tekle relativno dobro i što je najbitnije bez većih ozljeda. Upotpunio sam ih sa brevet vožnjama od 300 i 400 km gdje sam pokušao saznati što više od ljudi koji su već vozili slične utrke i već znaju kako to izgleda.

Start utrke (photo by Josip Marinović)

Na startu nas je bilo 43, od toga jedna žena. Konkurencija je bila velika – bilo je tu RAAM (Race Across America) finišera, višestrukih PBP (Pariz-Brest-Pariz) finišera, trostrukih i deseterostrukih ironmana… Pošto nije dozvoljen drafting startali smo svake minute jedan natjecatelj. Ja sam svoj red dočekao i u 09:32 krenuo na najdužu utrku do sada.

Bicikl sa svom opremom

Prvi kilometri su prošli brzo, uglavnom pazeći da ne krenem prejako u početku. Izabrao sam rutu uz more Jadranskom magistralom gdje sam dobio dosta vjetra u prsa, no dobro! Oko Primoštena ostajem bez jedne žbice na zadnjem kotaču, ali to mi ne pravi velike probleme i nastavljam dalje. Prva noć je bila malo hladnija (min. temp. 9°C), no po planu sam je odvozio bez spavanja. Doručak i kava u Karlobagu i odma nastavak dalje. U prva 24 sata prešao sam oko 580 km. U Rijeci slijedi brzi power nap od 10 minuta kao priprema za Učku, nakon koje ulazim u Istru. U Lupoglavu nailazim na cca 2 km makadama koje sam prisiljen hodati zbog straha od bušenja tubulara (jer Hard Cro nije dovoljno težak sam po sebi, pa ga moram začinit kotačima na tubulare), nakon čega se lagano, ali sigurno bližim Savudriji (KT1). U Savudriju (745 km) dolazim kao 9. sa vremenom 37 h 34 min, slijedi jelo-tuš-spavanje 2-3 sata. Nastavak istim putem nazad, opet šetnja Lupoglavom i onda slijedi penjanje na Učku za koju se pogon 34-27 pokazao kao pogodak. Prvi problemi slijede tokom uspona na Gornje Jelenje tokom kojeg ostajem bez tekućine i hrane i pri visokim temperaturama jedva dolazim do Delnica. Ova greška mi je ostavila posljedice koje su me još dugo pratile na utrci.

Photo by Josip Marinović

Uz par dužih i kraćih odmora napokon stižem u Sveti Martin (KT2) sa vremenom 67 h 47 min (1142 km). Opet ista radnja kao i na prošloj kontrolnoj točci – jelo-tuš-spavanje, samo nešto manje spavanja (oko 2 h) i nastavak na zadnji dio utrke. Zadnji dan, ujedno i najteži dan, opisivale su visoke temperature (37°C) zbog kojih sam bio primoran odmarati veći dio dana čekajući da padne sunce. Pri kraju još malo tehničkih poteškoća, pa sam morao stajati svakih par kilometara i dotezivati kurble. Stanje koljena i ruku zadnjeg dana neću ni spominjati.

Moja ruta (1476 km)

Na cilj (Ilok) stižem sa vremenom od 91 h 43 min (1476 km), te zauzimam 12. mjesto. Pobjednik utrke je englez Ian To sa vremenom 67 h 05 min (respect!). Od 43 startera utrku je unutar vremena završilo nas 28. Sve u svemu – zadovoljan sam sa utrkom, organizacijom i ovim putem se želim zahvaliti organizatorima Kornelu Borošu, Ivanu Rogiću i svima koji su sudjelovali u realizaciji iste! Pozdrav svim vozačima sa utrke (posebno ekipi iz kombija!) i možda se vidimo sljedeće godine jer valjalo bi popraviti vrijeme.

Domagoj Koštić

Na proglašenju

Službena majica i medalja utrke

Hard Cro ekipa u Iloku (photo by Hard Cro)